Site Loader

Body and Mind

Body and Mind was mijn examen werk voor de opleiding docent beeldende kunst en vormgeving aan het Breitner Academie te Amsterdam. Het werk omvat een performance omringt door gipsen beelden.

Het menselijk lichaam. Iets waar je mee geboren wordt en soms weinig keus in hebt. Toch haat ik mijn eigen lijf. Ik werk hard om me er goed in te voelen, maar waarom vind ik het nog steeds zo lelijk?

Als ik mijn deze gedachten over mijn lichaam dan deel met iemand vertelde ze me altijd:
“Maar je bent zo mooi. Kijk dan naar mij, ik ben echt lelijk.”
Ik deel mijn gedachte, niet omdat ik deze wil laten ontkrachten of wil horen hoe mooi ik ben maar juist om ze een plek te geven. Je kan jezelf niet altijd mooi vinden maar je moet het negatieve niet wegstoppen of ontkennen. Soms is het goed om jezelf gewoon eens lelijk te noemen.

“Wij mogen allemaal wel wat liever voor onszelf zijn.”

In de performance gebruikte ik mijn lichaam als canvas voor anderen mensen om hun negatieve gedachten over hun eigen lichaam op te schrijven. Door deze negatieve gedachten op mijn lichaam te schrijven kunnen mensen het loslaten en worden ze verlicht. Ik zal deze gedachten dragen tot ze langzaam weer van mijn lichaam afschuren.

Ik ben begonnen met wat ik lelijk aan mijzelf vind te verbeelden in een borstbeeld. Vervolgens heb ik deze gebroken en vervolgens weer aan elkaar gelijmd volgens de principes van Kintsugi. In Kintsugi gaat het niet om de breuken verbergen maar juist die breuken te benadrukken met goudenlijm. Ondanks dat iets gebroken kan zijn, heeft het nog steeds functie.

Post Author: admin